2013. január 6., vasárnap

Aludttejes vajaskifli





Késői reggelire készültek  frissen ezek a ropogós vajaskiflik. A recept egyszerű és nagyszerű. Tele vagyunk aludttejjel, ezért úgy gondoltam mehet a kiflibe is bőven. Nem ártott neki, sőt! Foszlós, vajas, meleg, ropogós. Kell ennél jobb vasárnapi ébresztés?:)) Mellé még egy kis puha házi vaj, tejeskávé, forrócsoki. Ennyi, és  nem több. Szép vasárnapot Mindenkinek!

15 dkg rétesliszt
15 dkg finomliszt
1,2 dkg friss élesztő
1 tk cukor
2 ek langyos víz
8 ek aludttej
1 kk só
1 tk olivaolaj
kevés puha  házi vaj


A liszteket tálba szitáltam. Közepébe mélyedés, ebbe morzsoltam az élesztőt, és a cukrot. Langyos vízzel, és liszttel betakartam. Lefedve pihent 20 percig. Ezután beletettem az összes többi hozzávalót, és a tésztát kézzel kidagasztottam. Ruganyos, puha lett. Lefedve kelt 1 órát. Ezután újra átgyúrtam, és 6 részre / 90 gr / osztottam. Ezeket egyenként kinyújtottam 20x20 cm négyzet formára. Megkentem vékonyan puha vajjal, majd az egyik csücsöktől átlósan feltekertem, kifli alakúra formázva. Sütőpapírral bélelt tepsin még addig pihentek, amíg a sütő 220 fokra felmelegedett. Gőzös sütőben / sütő aljában lábasban víz van / 20 perc alatt megsültek.



2012. december 16., vasárnap

Mézesek



Advent harmadik vasárnapján mézeskalács illata tölti be a konyhámat.  Lajos Mari receptjét használtam, de egy kicsit módosítottam a kedvemre.  Nem díszítésre, hanem kizárólag evésre készült, és fog is még készülni a napokban.  Éppen ezért,  cukros tojásfehérje sem került a tetejére, mivel nem szeretjük.  A mézes önmagában is remek, még melegen pillanatok alatt elfogy a tepsiről.  Az újabb tepsi adagot azért sikerült kihűteni, és fehér valamint tejcsokoládé bevonat került rájuk. Így mennek a dobozba, hogy karácsonykor ismét csemegézhessünk belőle.  A maradék tésztát lefedve hűtőben tárolom, hogy holnap,  holnapután  is frissen ehessünk mézest,  illetve érezhessük a karácsony illatát forralt bort kortyolgatva.

1 kg finomliszt
25 dkg méz
6 db tojás
30 dkg porcukor
1 db citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
1 db narancs reszelt héja
2 tk szódabikarbóna
14 gr + 2 tk mézeskalács fűszerkeverék
15 dkg vaj
10 dkg zsír



A zsírt, a vajat, és a mézet felolvasztottam. A lisztet elkevertem a szódabikarbónával és a mézes fűszerrel.A tojásokat csipet sóval, a cukorral, citrom és narancs reszelt héjával, citromlével habosra kevertem gépi habverővel. Hozzáadtam a mézes zsiradékot, és tovább kevertem. Ezután ment bele a liszt, most már a dagasztókarra cseréltem a habverőt a robotgépen. Addig dagasztottam amíg szép sima lett a tészta. Lefedve a hűtőbe tettem néhány órára. Kivettem, és kicsit állni hagytam, hogy puhuljon a tészta. Nagyon könnyű vele dolgozni, nem ragad, lisztezni is csak nagyon picit kell. Szilikonlapon  egy adagot  3 mm vastagra kinyújtottam, csillag/fenyő  formával kiszaggattam. A puszedlihez diónyi golyókat formáztam. Sütőpapírral bélelt tepsire tettem, és  kézzel kicsit  lelapítottam.  A puszedlik 14 perc alatt, a vékonyabb formák  10 perc alatt megsültek 170 C-on.  A kihűlt mézeseket olvasztott csokoládéba mártottam, illetve megdíszítettem vele őket. Amikor megdermedt a csokoládé dobozba kerültek.


2012. december 9., vasárnap

Mákos piskóta, cseresznyével


A piskóta finom, és nagyon egyszerű sütemény. Mi szeretjük  magában, krémmel, lekvárral töltve. Csokiöntettel, ami a menza étlapján elmaradhatatlan, és igen népszerű volt annak idején. Advent második vasárnapjára mákos változatot sütöttem,  pár szem cseresznyével megszórva,  ami a fagyasztóból jött. Legközelebb mehet bele kicsit több cseresznye. Csokiöntet most nem készült, bár a maradékhoz  talán nem is lenne rossz. Adventi forralt bor lesz a kísérője esti gyertyagyújtáskor.




4 tojás
7 dkg liszt
3 dkg darált mák
10 dkg cukor
15 dkg magozott  cseresznye

A sütőt bekapcsoltam, 170 C-ra állítva a hőfokot.  A  tojásokat szétválasztottam.  A fehérjét  csipet sóval   habbá vertem gépi habverővel.  Folyamatos keverés mellett adtam hozzá a cukrot, majd egyenként a tojások sárgáját.  Ezután kézi habverőre váltottam, és óvatosan elkevertem a mákos liszttel. 6 db kerámia  szufléformát, és 2 db 11 cm átmérőjű piteformát zsírral kikentem, és liszttel megszórtam.
Belekanalaztam a piskótahabot, a formákat  kb. háromnegyedéig megtöltve. Tetejükre néhány szem cseresznyét, picit belenyomkodva. 170 fokos sütőben 23 percig sültek.






2012. december 7., péntek

Tejszínes cukkinis spagetti


Ha péntek, akkor tészta. No azért nem mindig, de bizony hagyomány lett nálunk, hogy legtöbbször valamiféle tésztás étel kerül ilyenkor az asztalra. Ma a mélyhűtőből előkerült cukkini adta az ebéd alapját. A nyári cukkinidömping idején eltett reszelt cukkiniből gyors, finom eledel kerekedett végül.Van már a blogon cukkinis tészta recept, ezt tényleg csak egy kicsit  gondoltam tovább, és egy más ízvilág került a tányérba. Most nem saját házi tésztát használtam, hanem teljes kiőrlésű lisztből készült spagettit főztem a lepirított cukkinihez.





A meglévő recept alapján tehát elkészítettem a cukkinis tésztát. A kifőtt spagettit elkevertem a pirított cukkinivel, hozzáadtam 3 gerezd reszelt fokhagymát és egy kevés tejszínt. Éppen csak annyit, hogy krémes legyen. Jól átforrósítottam. Fogyasztáskor még frissen őrölt bors ment a tetejére.


2012. december 5., szerda

Csicsóka főzelék rántott hagymával



Itt a következő csicsókás étel. Krumplifőzelék helyett, most csicsókafőzelék készült nálam. Ugyanúgy készítettem, mintha burgonyát használnék. Amikor először főztem, akkor úgy éreztem kicsit sikerült túlfőznöm. Nem főtt szét, vajpuhaságú, omlós lett. Most  úgy, gondoltam, hogy rövidebb ideig párolom. Finom lett  így is, de az előző változat jobban ízlik. Vagyis ezután is omlósabbra fogom főzni.  Az állaga engem a karalábéra emlékeztet, ízben persze nem. Az íze  csicsókás:)


30 dkg megtisztított csicsóka
2 ek szölőmagolaj
1 ek liszt
3 db babérlevél
1 tk pirospaprika
1,5 tk só
1 kis fej vöröshagyma



A csicsókát megtisztítottam, félbevágtam, és 3 mm-es darabokra vágtam. 2,5 dl víz éppen ellepte, ebben 12 percig főztem.Mint fentebb már írtam, legközelebb újra tovább főzöm kicsit, hogy krémesebb legyen. Így is puha lett természetesen. Sót és babérlevelet tettem bele. 2 ek olajon az apróra vágott vöröshagymát aranysárgára pirítottam, majd 1 ek liszttel tovább kevergettem, amig ez is szép színű lett.Beletettem  1 tk pirospaprikát, felengedtem 1 dl hideg vízzel, és a forrásban levő főzelékhez adtam. 1 perc után a gázt elzártam. Tejföllel fogyasztottam.  Rántott hagymát sütöttem mellé. Apró vöröshagymákat keresztben félbevágtam. A lisztet, tojást, zsemlemorzsát sóztam, borsoztam. Bepaníroztam a fél hagymákat.A tepsit sütőpapírral béleltem, amit olajjal vékonyan megkentem. Ráhelyeztem  a hagymákat, tetejüket ecsettel szintén megolajoztam. 200 fokon sütöttem kb. 20 percig.   



Tejföllel elkeverve, csak magában:)