2013. június 5., szerda

Karalábéleves



Most kell karalábét (is) fogyasztani. Igazán zsenge példányok vártak a piacon. Édesanyám mindig a borsólevesbe tett vékonyra szelt karalábét is, otthon másként nem is került az asztalra. Többféle formában főzhető belőle leves, én most egy tejfölös változatot készítettem. Nagyon egyszerű, tényleg hamar elkészül.Semmi különös fűszer, összetevő nem kellett hozzá, a karalábé ízére vágytam főleg.

2 db közepes zsenge karalábé
2 ek olaj
1 közepes vöröshagyma
1 ek liszt
2 tk pirospaprika
2 tk só
1,3 l víz
5 ek tejföl
friss petrezselyem

A karalábét meghámoztam. Félbevágtam, majd a fél darabot vízszintesen még egyszer félbe. Ezt ezután hosszában négy részre vágva 3-4 mm-re  szeleteltem. Az apróra vágott vöröshagymát olajon aranysárgára pirítottam. Hozzáadtam a karalábét, pár percig együtt pirítottam. Megszórtam a liszttel és a pirospaprikával. Felöntöttem a vízzel, sóztam. Lefedve lassú tűzön forraltam, amíg puhára főtt a karalábé, körülbelül 20 perc alatt. Egy tálkába tettem a tejfölt, rámertem egy kevés levest és simára kevertem. Visszaöntöttem a fazékba. A leves elkészült, apróra vágott friss petrezselyem került a tetejére a tányérunkon. 

2013. június 3., hétfő

Kóstoltunk





Ma kivételesen nem általam készített ételt mutatok.
Hétvégén ugyanis a Gourmet fesztiválon jártam.  Voltam már többször a Millenáris Parkban évente tartott rendezvényen, ami régebben még Budai Gourmet néven is futott. A fesztivál minden évben megújul, változik elég sokat. Ez idén is így volt, sokkal nagyobb választék várta a kedves látogatót minden tekintetben.
Több étterem,cukrászda, borvidék  mutatkozott be, ezáltal bővült a kóstolnivalók köre is.Így viszont nehezebb volt a választás, hiszen mindent azért lehetetlen végig csipegetni. Bár én szívesen kilátogatnék akár mind a három napon, de a pénztárcám sajnos határt szab.Talán ha nem lenne belépő díj, velem együtt mások is megtennék ezt. Egy látogató több napon többet kóstol, fogyaszt.
Mi a pénteki napon érkeztünk kevéssel nyitás után. Ekkor még kényelmesen lehetett sétálni, nézelődni. Inkább késő délután, estére népesedett be a park. Finomakat ettünk, ittunk, láttunk sok újdonságot, érdekességet. Összességében jól éreztünk magunkat ismét.Íme néhány kép az ételekről a teljesség igénye nélkül.Bizony ezeken kívül is volt mit megízlelni, róluk fotó nem készült. Minden nagyon finom volt, amit kóstoltunk. Tokaji, badacsonyi fehér borokat, villányi rosé fajtát, rosé pezsgőt, Liszkay pincészet vörös borát, valamint egy pohárral Zip kézműves söréből kortyolgattunk.

Bélszín carpaccio- METRO Vevőakadémia

Vargánya cappuccino libamájjal töltött kucsmagombával
Villa Medici Étterem- Veszprém


Bükki, szarvasborjú paprikás, tinórával és lángossal
Zsálya Bisztró- Eger


Zempléni bárány, csicseriborsó-püré
Anyukám mondta - Encs


Vaddisznó kolbász brokkolis burgonyapürével, almamustárral
NU Bisztró


Mákmousse eperhabbal
Tigris étterem


Wagyu mini-burger
KNRDY American Steakhouse and Bar



Vadas marhapofa szalvéta gombóccal
Mezzo/Mezzo Kuzin





2013. április 8., hétfő

Húsvétra készültek




Húsvét egy héttel ezelőtt volt, én most hozom az ünnepi asztalra került finomságok egy részét.A sonkát magam sóztam, pácoltam, párom füstölte, ahogy egy korábbi beírásban ez már szerepel is.
A hagyományos sütemények készültek, mint minden évben ilyenkor. Egy újdonság volt csak, ez pedig a molnárka. Ifjú korom nagy kedvence volt a sonkás, tormás molnárka:) Most megsütöttem. Tormaszósz, sonka ment bele, és a régi emlék jöhet is vissza:) Recept jön egy későbbi beírásban. A sonka illetve a füstölt húsok pácolása számomra tökéletes. Nyersen, főzve nagyon ízlett. Jövőre is csak így fogom készíteni. Főtt sonka levéből készült a héten bableves. A többi ment a fagyasztóba, bezacskózva. Krémlevesekhez nagyszerű lesz majd.
És akkor egy kis ízelítő a húsvéti asztalról.

Húsvéti kalács



 Molnárka,recept következő beírásban



Főtt sonka tormaszósszal




Diós és mákos zserbó










2013. március 28., csütörtök

Töltött karalábé



Odakinn tél. Havas utcák, hideg van. Egy kis tavaszt csempésztem a konyhámba a napokban. Zsenge karalábéból, könnyű fogás. Gyorsan elkészült, kicsit más, mint az eddigi töltött karalábéim. Ismétlés következik:)

1 db nagyobb karalábé
néhány szál újhagyma
pár db medvehagyma levélke
15 dkg csirkemell

frissen őrölt bors
majoranna
3 ek tejszín
2 db tojás
2 ek olivaolaj



A karalábét meghámoztam,keresztben félbevágtam, és a belsejét kivájtam. Kevés vízben félpuhára pároltam a forgácsokkal együtt. A csirkemellet apró kockákra vágtam.
Az újhagymát és a medvehagymát is felszeleteltem.Forró olajon megpirítottam a hagymát,majd kivettem a serpenyőből és félretettem.A serpenyőbe dobtam a csirkehúsokat és kevergetve szintén átsütöttem néhány perc alatt.Ráöntöttem a tejszínt is, ezzel épp csak átkevergettem. A végén sóztam, borsoztam, megszórtam majorannával,visszatettem a megsütött újhagymát, és ekkor adtam hozzá a medvehagymát.A tűzálló tálba helyezett karalábéba töltöttem a ragut. Ami nem fért bele, mellé tettem a karalábé forgácsokkal együtt. 200 fokon sütöttem 10 percig. Ekkor kivettem, kis fészket csináltam a hús tetején, és óvatosan ráütöttem 1-1 db tojást. Addig tettem vissza a sütőbe, amíg a fehérje megszilárdult, a sárgája pedig még lágy maradt.


2013. március 22., péntek

Házi sonkák húsvétra





Gyerekkoromban, majd később felnőttként, amíg éltek drága nagyszüleim minden évben hozzájutottam az igazi házi füstölt sonkához.  Kiváló nyersen nagyon vékonyra szeletelve. Legalább ennyire szeretem főzve is,tojással,tormaszósszal,zöldhagymával, zsenge piros retekkel.
Amióta sajnos véget értek nagymamámnál a vidéki disznóvágások,főleg piacokon szereztem be a húsvétra való sonkát, füstölt húst.Nem mindig sikerült kedvemre valót kapni, sokszor túl sós volt.Idén aztán úgy gondoltam megcsináljuk magunknak. Disznóvágásra azért nem vállalkoztunk, mert az most túl sok lenne nekünk. Vettem 10 kilónyi különböző húst jól ismert hentestől, ahol mindig garantáltan jó ízűt kapok. Magam pácoltam, férjem pedig megfüstölte. Most pedig felakasztva várják, hogy húsvétkor már kóstolhassuk is őket. Az előkészületek persze már több hete kezdődtek, mert azért ehhez is idő kell.
Akkor most jöjjön sorban a házi sonka készítés menete, ahogy nálunk történt.


Február első napjaiban - ekkor még jó hideg volt - vettem 3 db kb.1,30 kg-os dió részt sertéscombból,3 db sertéskarajt szintén kb.1,40 kg súlyúak darabonként, csont nélkül. 2  db bőrős sertéskarajt, amelyen zsíros rész is van a bőr alatt, ebből angolszalonna féleség készülhet,és ment a húsok közé 3 db szép szűzpecsenye is, melyek a karajokon voltak.


A húsokat egyenként nagyon alaposan bedörzsöltem durvaszemű sóval.Kicsit több, mint egy kiló só kellett hozzá. Rozsdamentes edényekben lefedve pihentek hideg helyen. Naponta átforgattam a húsokat reggel, és este.


3 nap után került rájuk a fűszeres páclé. 2x5 l páclevet készítettem, ez éppen elég volt.
5 l hideg vízbe tettem 2 db babérlevelet, 1 fej fokhagymát, 25 szem egész borsot, 2 tk koriandert, 25 szem borókabogyót, 2 tk kakukkfüvet, 2 tk bazsalikomot, 2 tk köménymagot. Miután felforrt, néhány percig még forraltam. Amikor teljesen kihűlt, ráöntöttem a már sóban pácolódó húsokra. Ez a 10 l éppen elég volt, hogy teljesen ellepje a húsokat. 18 napig voltak hideg helyen, lefedve ebben a páclében. Naponta átforgattam a húsokat. Ezután kivettem a pácléből, hideg vízben lemostam, és egy napig még pihentek az edényben, felül még megsóztam. A húsok szépek, illatosak. Egy nap után ismét lemostam a húsokat, és erős cérnát átfűzve rajtuk fellógatva újabb egy napig száradtak hideg helyen.

Ezután mentek a füstre. Férjem készítette a füstölőt, 5 napig füstölődtek.Az illat fantasztikus, ilyet azért nem tudtam még piacon venni. Most felaggatva várják sorsukat hideg helyen, szellősen tárolva.

És akkor most bevallom, egy vékony szeletet már levágtam az egyik végéből. Csakis azért, hogy tudjam mire is számíthatunk majd.Így első kóstolásra ízletes, nem túl sós, pont amilyet szerettem volna:) No de majd húsvétkor minden kiderül:)




2013. március 18., hétfő

Sajtos pogácsa




A jól bevált pogácsa receptet használtam most is. Ez alaprecept nálam. Ebből készül a sajtos roló tésztája, sajtos rúd, de még húst is szoktam csomagolni ebbe a tésztába. Hűtőben tárolható 1-2 napig. Mindig frissen sütök annyit, amennyit fogyasztunk.
Csupán annyival turbóztam kicsit, hogy több sajtot használtam, illetve a hajtogatott tésztába is került most sajt.


Hozzávalók a pogácsához itt.

Ezenkívül most, még 20 dkg reszelt sajt.

Sütés előtt a tésztát kinyújtottam ujjnyi vastagra.  Megszórtam a reszelt sajt 3/4 részével.  Jól lenyomogattam a sajtot, majd a tésztát alulról,felülről,oldalról hajtogattam.  Ismét kinyújtottam másfél ujjnyira, és kiszaggattam. A pogácsák tetejét vízzel elkevert tojássárgájával megkentem.  A maradék reszelt sajttal megszórtam. Addig pihentek a tepsin, amíg a sütő 190 C-ra melegedett. 25 perc alatt megsültek.






2013. március 8., péntek

Káposztás tészta



Kedvenc étele mindenkinek van. Nyilván többféle is. De biztos van az,  ami olyan igazán, olyan nagyon kedvenc, amit - néha az ember úgy érzi - akár naponta is meg tudna enni. Na nálam az egyik ilyen a káposztás tészta. Megvallom, még nem próbáltam több napon keresztül fogyasztani, de valójában el tudnám képzelni. Lehet egyszer ki kéne próbálni? :))) Addig is, akkor  jöjjön egyik  kedvelt tésztám, és hozzá az én receptem.



50 dkg reszelt fejeskáposzta
1,5 tk só
frissen őrölt bors
3 ek olaj

házi tészta


A reszelt káposztát megsóztam és a tálban állni hagytam 20 percig. Ezután a levét kifacsartam, majd a felhevített olajban pirítani kezdtem. Takaréklángon, lefedve időnként megkeverve aranybarnára sütöttem kb. 45 perc alatt. A tésztát sós vízben kifőztem, és elkevertem a megpirított káposztával. Frissen őrölt borssal alaposan megszórva fogyasztottam kedvenc ételemet.