2010. június 23., szerda

Túrós pogácsa

Ismerős termelőtől vásároljuk rendszeresen a friss házi tejet.Magam készítek így időnként túrót, előtte lekanalazom az aludt tejről a tejfölt.Régóta terveztem már, hogy kipróbálom a túrós pogácsát.Most erre sor került, mivel volt 40 dkg túróm és 10 dkg-nyi házi tejfölöm, úgyhogy hajrá! Nagyon finom, könnyű tésztájú pogi lett, ami frissen az igazi, de másnap sem volt gond eltüntetni a kevés maradékot. Sütőben kb. 50 fokon néhány percig melegítettem, igencsak jólesett ebben az őszi időben.Persze melegítés nélkül is jó kis sós nasi.:)


40 dkg házi túró
40 dkg finomliszt
4 dkg vaj
22 dkg zsír
10 dkg házi tejföl
1 tojássárgája
2 dkg friss, morzsolt  élesztő
3 tk só

1 tojássárgája a kenéshez

Fenti hozzávalókat kézzel összegyúrtam. A tésztát letakarva 30 percig pihentettem.Ezután háromszor hajtogattam, 15 perces pihenőkkel. Kinyújtottam kb. 2 cm vastagra,  késsel bevagdaltam, pogácsákat  szaggattam. Tetejüket tojássárgájával megkentem. Addig pihentek  a tepsin, amíg a sütő 200 C-ra felmelegedett. 25 perc alatt megsültek a pogácsák.

2 megjegyzés: