Sok a fagyasztott meggy a mélyhűtőmben.Ideje fogyasztani, hiszen lassan- jó, tényleg lassan - de azért pikk-pakk itt lesz az idei friss meggy, pláne ha az időjárás is úgy gondolja.Párommal ketten vagyunk most, és nála főleg a habos-babos jöhet számításba.Meggyes is, habos is, akkor legyen Feketeerdő torta helyett, Feketeerdő szelet.Elég nagy adag sikeredett végül, úgyhogy küldtem azért a távolabb lakóknak is.
Hozzávalók:
7 tojás
6 ek finomliszt
1 ek kakaó
7 ek cukor
csipet só
Fenti hozzávalókból csokis piskótát sütök.Nagyméretű tepsibe /45x38cm/ sütőpapírt teszek.A sütőt előmelegítem 170 fokra. A tojásokat szétválasztom.A fehérjét egy csipet sóval félig felverem, majd fokozatosan hozzáadom a cukrot, miközben tovább habosítom.Egyenként hozzáadom a tojássárgákat, közben tovább keverem a gépi habverővel.Jöhet a kakaó, majd óvatosan a liszt.A masszát a tepsibe simítom, és az előmelegített sütőben kb.20-25 perc alatt megsütöm.Ha kihűlt hosszában három részre vágom.
45 dkg fagyasztott meggy
10 dkg barna nádcukor
1 ek keményítő
Forró serpenyőbe teszem a cukrot, hozzáadom a kiolvadt, lecsöpögtetett meggyet és néhány percig kavargatva forralom.Ha már nincs sok leve, belekeverem a keményítőt, fél perc után a tűzről leveszem, és kihűtöm.
Fehér krém
5,4 dl házi tejszín
5x8 gr vaníliás cukor
1 habfixáló
Csokis krém
4,5 dl házi tejszín
5x8 gr vaníliás cukor
2 tk cukor
1 púpos evőkanál kakaó
1 habfixáló
2-3 ek pálinka
A krémeket a fenti hozzávalókkal gépi habverővel kemény habbá verem.A három részre vágott csokis piskótából egy lapot szilikonecsettel megkenem pálinkával, majd rákenem a a főzött meggy felét.Jöhet rá a fehér krém, egy keveset félreteszek a tetejére. Ráteszem a második csokis piskótalapot, megkenem pálinkával, jön rá a meggy, majd a kakaós krém.Befedem a harmadik lappal, és rákenem a maradék fehér krémet.Egy- két órát pihen a hűtőben, utána óvatosan lehet szeletelni.Ez jó nagy adag, bár ha vannak rá elegen, azért elfogy.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése