2012. december 4., kedd
Gyümölcskenyér falatok
Többféle recept szerint sütöttem már gyümölcskenyeret. Készült a közkedvelt csak tojásfehérjés változat. Szeretem azt a fajtát is, amikor a sárgája is belekerül.
A gyümölcs mennyisége, és fajtája is állandóan változik nálam. Ez mindig attól függ, hogy épp mi van kéznél, vagy mi van a kamra polcán. Eddig főként sütőformában készítettem. Advent első vasárnapjára valami mást szerettem volna. A gyümölcs adott volt, mivel hónapok óta ázott mézes vodkában némi őszibarack, és eper. Miután a mézes likőröket leszűrtem, ezeket a jó kis alkoholos gyümölcskéket felkockáztam. Most ők mentek a süteménybe. A forma is változott a korábbiakhoz képest. Tepsiben sütöttem, kisebb téglatest alakúra vágtam fel, és így vontam be olvasztott csokival. Az alkoholos íz a jó félórás sütés után is igencsak megmaradt. Több gyümölcsöt is tettem bele, mint máskor, tehát valóban gyümölcskenyér lett:)) És akkor a recept.
7 tojás
7 dkg puha vaj
12 dkg barna nádcukor
1 tk vaníliás cukor /házi saját/
1 tk őrölt fahéj
1 citrom reszelt héja
15 dkg liszt, 1/2 kk szódabikarbónával keverve
5 dkg darált dió
10 dkg belga csokoládé lencse
30 dkg- előzőleg mézes vodkában áztatott- gyümölcs /eper, őszibarack apróra vágva/
Csoki bevonathoz: 15 dkg ét, 15 dkg tejcsokoládé
A tojások sárgáját először a puha vajjal, majd a cukrok hozzáadásával habosra kevertem gépi habverővel. Ment bele a dió, a citromhéj,a fahéj, végül jó széles fakanállal belekevertem a lisztet, csokoládét, és a gyümölcsöket. A tojások fehérjét pici sóval keményre vertem fel. Igyekeztem lassan elkeverni a masszával, hogy lehetőleg ne törjön össze a tojáshab. 30x20 cm belső méretű tepsibe sütőpapírt tettem, és a masszát beleöntöttem. 170 fokra előmelegített sütőben 35 percig sütöttem. Amikor a tészta kihűlt, felvágtam kisebb darabokra. Gőz felett tej és étcsokoládét olvasztottam, amibe kb. 1 kk szőlőmagolajat kevertem. A sütiket belemártogattam, majd tálcán hűlni hagytam. Kis időre a hűtőbe is betettem.
Az étcsokihoz tettem egy kevés tejszínt is, mert elég sűrű volt. Így viszont szobahőmérsékleten megolvad, sérülékenyebb a bevonat. Ez a képen is látható, de így is szerettük:)
Égett az első adventi gyertya is:)
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése