2010. december 29., szerda

Mézes krémes


 
Igazából nem is tudom miért nem készült nálam eddig ez a sütemény. Gyerekkoromban nagymamámnál mindig volt  karácsonykor, húsvétkor. Vidéki lagzikban, búcsúkban is mindig ott volt a vendégváró asztalon.
Sajnos amíg élt nagymamám nem kértem el tőle a receptet, ezt most nagyon bánom.:(
Elhatároztam, hogy a jól bevált, hagyományos karácsonyi sütik mellett idén bizony kipróbálom én is végre a mézes krémes sütését. A receptet egy főzös TV csatorna műsorában láttam, és azonnal megtetszett, elsősorban a grízes krém miatt.

Tészta 
50 dkg liszt
15 dkg cukor
1 tojás
7 dkg zsír
6 ek méz
1 kk szódabikarbóna
tej


A hozzávalókat gyorsan összedolgoztam, tejből annyit adtam hozzá, hogy jól összeálljon a tészta. Négyfelé osztottam. Egy  20x35 cm-es tepsi hátoldalára sütőpapírt tettem, és ezen nyújtottam ki a tésztát, közben lisztezve, mert elég ragadós.170 fokon gyorsan kisült a négy lap.

Krém:
1 liter tej
6 ek búzadara
25 dkg vaj
20 dkg porcukor
1 bourbon vaníliáscukor


1 kis üveg házi baracklekvár
15 dkg csokoládé
2 ek olaj

A búzadarát a tejben megfőztem. A vajat először a cukorral kevertem habosra, majd folytattam a kihűlt tejbegrízzel. Az első lapot megkentem a krém felével, a második lapot baracklekvárral, a harmadik lapot a krém másik felével. A negyedik lapra kentem a gőz felett megolvasztott csokoládét, amibe olajat csurgattam.
Egy nap pihenés után ehető, és szépen szeletelhető a sütemény.


1 megjegyzés:

  1. Jajj de gusztusos! Nekem nem sütött ilyet a nagymamám, de imádom. Lehet, hogy le is koppintom, engedelmeddel és csak úgy magunknak megsütöm év végére :) Persze attól függ, mikor érek ma haza.
    Jó, hogy feltetted :)))

    VálaszTörlés