2010. március 19., péntek

Hétvégi kenyér

Erdélyben egy kicsiny faluban átutazóban kenyeret kellett vennünk.Megvettük a kenyeret egy kis boltban.Szeletelt kenyér volt, vastaghéjú, ropogós, cipóformából szeletelve, nagyon szép lyukacsos bélzettel.
Amikor enni kezdtük az autóban, és megtapasztaltuk, hogy micsoda finom kenyeret vettünk már jó messze jártunk, így sajnos a mai napig fogalmam sincs hogy hol volt ez a kis csoda bolt, ahol ezt a csoda kenyeret vettük.Jó néhány évvel ezelőtt történt mindez.Azóta már jártunk többször Erdélyben, de sajnos ilyen kenyeret nem találtam.Jómagam már évek óta próbálkozom az otthoni kenyérsütéssel.Rengeteget olvasok itt a neten, van itthon szakmai irodalom is, sikerült már sokszor jó kenyeret sütnöm.Azt a bizonyos erdélyi kenyeret még nem találtam el.Pedig a mostani próbálkozásom célja is ez volt.Finom lett a kenyérke, nagyon ropogós a héja, nem túl vastag, a bélzete is szuper lyukacsos, de még keresem az igazit.A receptet azért elrakom és ide is beírom, mert a kenyér hamar elfogyott, és igencsak finom volt.

3 ek liszt
1 csomag szárított élesztő
1 kk cukor
9 ek langyos víz

A fenti anyagokat öszekevertem egy mély tálban és egy másik tállal lefedtem.Másfél óra múlva 2 evőkanál lisztet hozzáadva újra elkevertem, lefedtem.

4 óra elteltével összeállítottam a kenyértésztát.

Hozzávalók:

40 dkg finomliszt
1 ek olvasztott kacsazsír
2 dl langyos víz
1,5 kk só
késhegynyi aszkorbinsav

A fenti hozzávalókból és az elkészített "kovászból" kenyértésztát dagasztottam.Letakarva 2 és 1/2 órán át kelesztettem.Óvatosan átgyúrtam és cipó alakra formáztam, egy olajjal vékonyan kikent rozsdamentes sütőlapra tettem, amit egy mély tállal lefedtem.Itt pihent még a kenyérke 2 órát, majd 230 fokra előmelegített sütőbe raktam  úgy, hogy alaposan megspricceltem langyos vízzel.20 perc után a hőfokot 190 fokra állítottam, és még 30 percig sütöttem.A sütőből kivéve azonnal langyos vízzel spricceltem, így lett cserepes.
Időben jó pár órát igénybe vesz ez a kenyérsütés, de igazából sok munka nincs vele, időnként kell a konyha felé járni, közben lehet egyéb dolgot csinálni.Ezért is neveztem el hétvégi kenyérnek.



4 megjegyzés: