2010. március 17., szerda

Pizzák

Hármunknak háromféle pizza készült.Én mindig úgy készítem a pizzát, hogy az elkészített, kelesztett pizzatésztát hüvös helyen, esetleg a hűtőben jól letakarva tárolom, aztán frissen sütöm az éppen hazaérkezőnek.Amíg a sütő bemelegszik, addig pihen a tészta a sütőedényben, kis idő után rápakolom a feltéteket aztán irány a forró sütő, és 10-15 perc múlva már ehető is a friss pizza.

Pizzaszósz

3 dl házi paradicsomlé
1 kk só
3 tk cukor
A paradicsomlevet sóval és cukorral, lassan forralva szósz sűrűségűre forralom kb.15 perc alatt.
Ez két adag pizzára elegendő mennyiség.

Pizzatészta

40 dkg liszt
20 gr élesztő
csipet cukor
2 ek langyos víz
2,5 dl langyos víz
2 ek olaj
1 kk só

A lisztet tálba téve mélyedést csinálok a közepébe.Belemorzsolom az élesztőt, megszórom pici cukorral és 2 ek langyos vizet ráöntve, betakarom liszttel.Egy másik edénnyel vagy konyharuhával lefedem és addig pihentetem amíg jól felfut az élesztő, azaz elkezd kitörni a lisztfogságból.2 ek olaj, 2,5 dl víz és só hozzáadásával viszonylag lágy tésztát dagasztok.Letakarva kelesztem.Ha megkelt újra átgyúrom, majd vagy azonnal felhasználom, vagy hideg helyre teszem letakarva.Ebből az adagból három pizza készül 2 db/20 cm átmérőjű 1 db/32 cm átmérőjű formában, háromféle vastagságban, háromféle feltéttel.

Első pizza-20 cm forma

175 gr nyers pizzatészta
10 dkg húsos szalonna
néhány karika füstölt házikolbász
1 kis fej vöröshagyma
pizzaszósz
13 dkg reszelt trappista sajt
Vajjal kikenem a sütőformát, beleteszem a kilapított tésztát.Megkenem pizzaszósszal, ráteszem az apróra vágott, előzőleg a mikróban 1 percig sütött szalonnát, néhány vékony karika kolbászt.Rászórom a reszelt
sajtot, mehet rá a vékony szeletekre vágott vöröshagyma.230 fokos sütőben 10-15 perc alatt megsül.
Kb. 1-1,5 cm lesz a sült pizzatészta.

Második pizza-20 cm forma

30 dkg nyers pizzatészta
10 dkg prágai sonka
néhány karika kolbász
1-2 ek morzsolt csemegekukorica
apróra vágott zöldhagyma
pizzaszósz, oregano
1 kis fej  pirított vöröshagyma
13 dkg vegyes reszelt sajt /trappista,cheddar,gouda/
Vajjal kikenem a sütőformát,beleteszem a kilapított tésztát.A pizzaszószt elkeverem oreganóval és 1 kis fej aranybarnára pirított apróra vágott vöröshagymával, majd rákenem a tésztára.Ráteszem a reszelt sajtot, majd a kisebb darabokra tépkedett sonkát, néhány kolbászkarikát, a csemegekukoricát, az apróra vágott zöldhagymát.230 fokos sütőben 15-20 perc alatt sül meg.Sülve ez egy jó vastag tésztájú pizza lesz.

Harmadik pizza-32 cm forma

25 dkg nyers pizzatáészta
3-4 ek jófajta házi tejföl
15 dkg reszelt sajt
10 dkg sonka
néhány karika füstölt kolbász
apróra vágott zöldhagyma
Vajjal kikenem a sütőformát, jó vékonyra kilapítom benne a tésztát.Megszórom a reszelt sajttal, meglocsolom a tejföllel, és ráteszem a kisebb darabokra tépkedett sonkát, a karikára vágott kolbászt, a zöldhagymát.
230 fokon 10-15 percig sütöm.0,5-1 cm vasag lesz a sült pizzatészta.

Nyáron mindig kerül friss paradicsom is a pizzáimra, vékony karikára vágva.Ilyenkor télen szárított paradicsomot szoktam, de szigorúan a reszelt sajt alatt elrejtve, mert nagyon könnyen megég.


1 megjegyzés:

  1. Végre valaki, aki nem azt a nagy ronda tepsis egybe pizzát készíti. Persze ha mindenkinek extrán frisset, akkor érthető is. Én is mindig külön szószt készítek, mert a bolti ketchup túl tömény hozzá. (Annyi különbséggel, hogy egy kis fej hagymával, kakukkfűvel, és ha van pici zellerrel vagy levéllel főzöm ki.)Házi kolbász, házi tejföl, mi? Te is tudod mitől döglik a légy!))

    VálaszTörlés