2010. július 23., péntek

Rakott cukkini

Cukkini dömping a kertünkben.:) Ezekben a forró napokban a  kert adja a főzés, illetve a nem főzés alapanyagát. Cukkini legalább kétnaponta, lecsó is nagyon gyakran készül. Közben pedig paprika, paradicsom, uborka csak úgy magában, esetleg egy pici szelet vajas vagy kacsazsíros kenyérrel.:)
Most a cukkini egy húsosabb változata kerül  az asztalunkra. Rendszeresen öntözi a párom  a növénykéket, ezáltal a cukkini hihetetlen gyorsan nő, zsenge marad, úgyhogy én mindig a héjával együtt használom fel.



2 db közepes, de még zsenge cukkini
30 dkg darált hús
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 db paradicsom
1 db zöld, 1 db fehér paprika
2 ek rizs
1 ek piros paprika
400 gr tejföl
1 ek kacsazsír

A hagymát apróra vágom, és a zsíron megpirítom.Hozzáadom a reszelt fokhagymát, a  pirospaprikát, egy kevés vizet és a kockára vágott paradicsomot.Beleteszem a darált húst, sózom és fedő alatt 30 percig párolom, az utolsó 5 percben adom hozzá a csíkokra vágott zöld és fehérpaprikát.Amíg fő a darált húsos pörkölt, addig foglalkozom a cukkinivel. Karikára vágom,  megsózom.Néhány perc múlva szűrőben jól lecsepegtetem a levét.Tepsiben, sütőpapírra téve 200 fokon kb. 5 percig elősütöm, ilyenkor is enged még levet bőven.Közben a rizst is félig megfőzöm.Sütőtálba teszem a cukkinikarikák felét, jöhet a rizzsel elkevert hús.Meglocsolom a tejföl kétharmadával, befedem a maradék cukkinivel.Tetejére kanalazom a tejfölt, 200 fokon 30-40 perc alatt megsül.

1 megjegyzés:

  1. Fincsi lehet! A cukkini nekem is jöhet minden mennyiségben, szerencsére nálunk is sok van a kertben! :))

    VálaszTörlés