2010. február 28., vasárnap

Töltött káposzta

Esős, szeles, hideg szombat.Utolsó próbálkozása a télnek a visszatérésre, legalábbis nagyon remélem, hogy az utolsó.Búcsúzásul készül ez a töltött káposzta, legközelebb már csak következő télen szerepel nálunk az étlapon.
Ez az étel is egy a sok közül, amelyet "ahány ház, annyi szokás" szerint eléggé sokféle módon készítenek.Én füstölt hús nélkül, rengeteg fokhagymával készítem, mi így szeretjük.

Töltött káposzta

80 dkg darált sertéscomb
1 kg vecsési savanyúkáposzta
1 ek pirospaprika
1 fej fokhagyma
1 kk őrölt kömény
8dkg rizs
4 kk só
frissen őrölt bors


3 ek zsír
2 közepes vöröshagyma
2 ek pirospaprika
7 gerezd fokhagyma


Először a húsgombócokat készítem el.A darált húst a fűszerekkel, a rizzsel, a reszelt fokhagymával jól összegyúrom.90 gr-os gombócokat formázok és minden gombócot szálas káposztával beburkolok.Ha nagyon savanyú a káposzta, akkor hideg vízben egyszer átmosom, most erre nem volt szükség.A vöröshagymát apróra vágva a zsíron megpirítom, 2 gerezd reszelt fokhagymát, 2 ek pirospaprikát  hozzáadva, kevés vízzel felengedem.A savanyúkáposzta felét a lábasba teszem, jöhetnek a gombócok, 2 gerezd fokhagymát karikára vágva, majd a  maradék káposztával befedem és a maradék fokhagymát felkarikázva rászórom.Felöntöm annyi vízzel, ami majdnem ellepi. Disznóvágás idején, illetve utána még egy jó darabig a vizet abalé helyettesíti, ami aztán igazán különleges ízt ad.Lefedve lassan főzöm forrás után kb.1 óra 40 percig.
Tálaláskor jó sok tejföllel meglocsoljuk.


 
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése