2010. március 11., csütörtök

Szilvás gombóc

Még mindig van néhány zacskó szilvám a mélyhűtőmben, ami őrzi a nyárutó édes ízét.Nosza rajta készüljön akkor szilvás gombóc, méghozzá csakis mákkal, mivel édesanyám, és nagymamám mindig így csinálták.

80 dkg burgonya /nyers/
40 dkg liszt
2 ek olaj
1 tojás
csipet só
10 dkg darált mák
25 dkg fagyasztott szilva
porcukor a szóráshoz
kevés fahéj

A burgonyát meghámozom, és apróra vágva 20 perc alatt puhára főzöm.Még forrón burgonyanyomóval áttöröm. Amikor teljesen kihűlt hozákeverem a lisztet, az olajat, a tojást, a  sót.Összegyúrom, rugalmas tésztát kapok, icipicit ragad, kezemet lisztbe mártva 55gr/db adagokat veszek ki összesen 13 db-ot.30 dkg gombóctésztát félreteszek, ebből gombócleves készül. Tenyeremben kilapítom a tésztát és beleteszek egy  fél szilvát, melyet előtte fahéjas porcukorral megszórtam.Gombócot formázok.Amikor valamennyi elkészült, forrásban lévő vízbe teszem. Villával kicsit fellazítom a gombócokat, hogy ne ragadjanak le az edény aljára a vízben.Amint feljönnek a víz tetejére, kiszedem őket és darált mákban meghempergetem valamennyit.Porcukorral meghintve tálalom.



2 megjegyzés:

  1. Na, még szerencse, hogy a férjem nem áll a hátam mögött,miközben olvasgatlak.
    Az ő kedvence is a mákos gombóc. És ez itt istenien néz ki!

    VálaszTörlés
  2. Én is nagy "mákimádó" vagyok, és szerencsére a férjem is meg a lányaim is szeretik mákkal a gombócot.Néha legkisebb lánykámnak szoktam zsemlemorzsával készíteni, mert ő szereti a cukros zsemlemorzsát.:)

    VálaszTörlés