2010. június 19., szombat

Tiramisu





Rengeteg tiramisu receptet olvastam, láttam különféle főzős műsorban. Kávé, piskóta mindenhol ott van, a krémet aztán mindenki másképp csinálja.Mascarponéval, vagy anélkül, natur krémsajt, vajkrém, tojással, tojás nélkül.
Nálam a tojás szóba sem jöhet, nyers tojás soha, semmibe.Tojás helyett tejszínhabot használok, jófajta házi tejszínből,  vagy legalábbis megbízható helyről, adalék, egyebek nélkül csakis tejszínt.

400 gr babapiskóta
5 adag eszpresszó kávé
3 ek rum
500 gr mascarpone
1 vanília
6 dl tejszín
4-5 ek cukor

A vaníliát félbevágom és késsel kikapargatom a kis fekete magokat, ezek mennek a tejszínbe.Cukorral habbá verem a tejszínt.Amikor még nem teljesen  kemény a hab, akkor adom hozzá a mascarponét, és együtt keverem krémes állagra. A kávét megfőzöm, hozzáadom  a rumot. A babapiskótákat egyenként belemártom a kávéba, majd 26x35-ös tepsibe két sorban, szorosan egymás mellett lerakom. 200 gr fér el így elsőre.Jöhet a krém fele, majd a maradék babapiskóta kávéban mártva. Tetejére kenem a maradék krémet. Hűtőben pihen néhány órát. Tálalás  előtt megszórom kakaóporral, mindig csak annyit, amennyit elfogyasztunk.

1 megjegyzés: