2010. szeptember 24., péntek

Lecsó



Lassan közeledünk a lecsószezon végéhez. Akad még  paprika a kertben, sajnos - nagy- nagy bánatomra - a paradicsomot igencsak megtámadta az egyik napról másikra pusztító gombabetegség.
Kihasználom még a lehetőséget, és ameddig tudom gyakran főzöm ezt a tipikusan nyári ételt, mert számomra a lecsó tényleg csak a szezonban az igazi.  Jó persze tudom, van fagyasztás, meg üvegbe is lehet rakni, csinálom is én , de azért a frissen főzött, jóízű, szabadföldön beérett paprikából, paradicsomból készült lecsónak párja nincs.:) Az egész lakást bejárja az illata, sőt még az ajtó résein  is távozik.:)
Ez is azon ételek egyike, melynek végtelen számú variációja létezik. Még egy családon belül is többféle módon szeretik. Én például sok paradicsommal, és tojáson kívül bármivel.  Párom kevés paradicsommal, kizárólag tojással, nagyon csípősen. Szokták készíteni pirospaprikával vagy nélküle, puhára főzve a paprikát, vagy inkább ropogósabban, kolbásszal, virslivel, rizzsel, szalonnával, és még sorolhatnám.
Én most nem túl sok paradicsommal, csípősen készítettem, és amikor majdnem elkészült, kétfelé osztottam.
Az egyik felébe ment tojás a páromnak, a másik felébe jófajta hagyományosan füstölt cserkészkolbász nekem.
Imádom a lecsót!  Naponta meg tudnám enni, fog is még készülni a napokban.:)




54 dkg csíkokra vágott paprika, fehér és már pirosra érett vegyesen
14 dkg kockára vágott paradicsom
22 dkg fél karikára vágott vöröshagyma
5,5 dkg zsír
3 tk pirospaprika
2 csapott tk só
2 dl víz
2 db tojás
5 dkg füstölt cserkészkolbász


A zsíron aranysárgára pirítom a vöröshagymát. Hozzáadom a pirospaprikát, és 1 dl vizet, elkeverem. Jöhet a kockára vágott paradicsom, majd a paprika. Sózom, majd 1-2 percig nagy lángon sütögetem, párolgatom. Hozzáadom a maradék 1 dl vizet, és tovább főzöm gyakran kevergetve kb.10 percig. Én úgy szeretem, ha kicsit inkább ropogósabb a paprika, nem szeretem, ha túl puha. Mivel elég vékony csíkokra vágom a paprikát, hamar eléri azt az állagot, amit szeretünk. Ráadásul még a hozzáadott tojással,  illetve kolbásszal is sül egy ideig. Most kétfelé osztottam. Az egyik felébe 2 db kissé sózott, felvert tojást tettem, és sütöttem addig, amíg  jól megszilárdult a tojás. A másik feléhez adtam a karikára vágott füstölt kolbászt, és néhány percig együtt sütöttem. A tojásos lecsót kapta a párom, a másik az enyém.:)
A legközelebbi lecsó jó paradicsomos lesz, és tarhonya készül hozzá.:)))




1 megjegyzés:

  1. Szia!

    Mint gasztrobloggernek, szeretném a figyelmedbe ajánlani a gasztro.miner.hu oldalt, ahol a gasztronómiai témájú blogokat jelenítjük meg egy helyen, és az online elérhető Gasztroblogger Szakácskönyvet, ahová blogodból valószínűleg néhány receptet külön is kiemelünk.

    Szeretnénk, ha a Te blogod is megjelenhetne oldalunkon, s ehhez hozzájárulásodat szeretnénk kérni (szabályunk, hogy csak azok bejegyzései jelennek meg, akik ehhez hozzájárulnak). A bejegyzésedből csak egy kivonat jelenik meg honlapunkon és esetlegesen egy kis kép: ha valaki el szeretné olvasni írásodat, akkor a blogodra fog eljutni. A csatlakozásnak anyagi vonzata nincs, a bejegyzések első egy-két mondatának listázásához a blog feedjét dolgozzuk fel, tehát semmilyen technikai teendőd sincs. Az eddigi tapasztalatok alapján napi további 50-100 látogatót is jelenthet, ha bekerül valaki a listába.

    Amennyiben úgy döntöttél, csatlakoznál hozzánk vagy kérdésed van, kérlek írj az info kukac miner pont hu-ra!

    Üdvözlettel:
    Miner.hu

    VálaszTörlés