2010. szeptember 5., vasárnap

Zöldbabfőzelék fasírttal

Piacot járva nem igazán találkozom a Juliska babbal. Legtöbb helyen inkább a vékony hosszúkás zöldbabot árusítják.Évek óta csak hosszas utánjárás után sikerült szereznem esetleg egy fél kilónyi Juliskát, hogy leánykám kedvébe járjak, aki  a nagymama zöldbabfőzeléke emlékét őrzi, ami igenis a Juliska babból készült.
Ezen  a nyáron azonban a mi kertünkben is ott lógnak a széles, hófehér, és sárgás színben pompázó zsenge babocskák, több méter magasra felfutva.Jó ízű, van mibe harapni, igazi békebeli növényke.Ezen a hétvégén is a piacon csak egy idős bácsi próbálta eladni fél kilónyi portékáját ebből a Juliska fajtából, remélem sikerült neki.:)
Az én mélyhűtőmben mindenesetre ott lapulnak már annak rendje és módja szerint bezacskózva, hogy télen aztán elővehessük, akár egy jó rakott zöldbab vagy tejfölös zöldbabfőzelék elkészítéséhez.
A napokban ez utóbbi készült, hozzá természetesen fasírt.




70 dkg Juliska zöldbab két végét levágom, majd 1-1,5 cm-es darabokra vágom. Lábasba téve annyi vizet adok hozzá, ami éppen ellepi, ez most 6 dl. Sózom 1,5 tk sóval. Forrás után 12 percig főzöm. Ezalatt elkészítem a rántást. 4 ek olajon világosra pirítok 3 ek / 5 dkg / lisztet.Hozzáadok 5 duci gerezd reszelt fokhagymát, 2 kk pirospaprikát, majd 1,5 dl hideg vizet és gyorsan símára keverem. A rántást a forrásban levő zöldbabhoz keverem, egy két percig tovább forralom, amíg kellően sűrű lesz. .A tűzről levéve, kiveszek néhány kanál főzeléket egy tányérba és hozzáadok egy kis pohár tejfölt, jól elkeverve. Visszaöntöm a lábasban levő főzelékhez, apróra vágott petrezselyemmel megszórva tálalom.

A fasírthoz 30 dkg darált sertéscombot összegyúrok 1 db tejben áztatott zsemlével, néhány gerezd reszelt fokhagymával, egy pici fej apróra vágott vöröshagymával, 1 db tojással, 2 tk pirospaprikával, sóval.
9 db pogácsát formázok, zsemlemorzsában megforgatom, és forró olajban kisütöm. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése