2011. február 26., szombat

Kenyér



Sütögetek már egy ideje kenyeret. Nekem az a tapasztalatom, hogy a kovász, vagy inkább előtészta  minél tovább pihen annál jobb lesz a kenyerem. Ezért én általában előző este bekeverek úgynevezett kovászt,  ha másnap akarok kenyeret sütni. A kenyértésztát is minimum 2 órán át kelesztem. A következő fontos dolog szerintem a sütő hőmérséklete. Emlékszem, amikor még 200 fokon sütögettem a kenyereket, hát nem volt az igazi. Általában magasabb  hőfokon 230-240 fokon kezdem a sütést, és kb.30 perc után veszem vissza  200 fokra. A mostani kenyerem is ezek alapján készült, és számunkra finom lett.



15 gr friss élesztőt 10 dkg lisztet 1 dl langyos vízzel elkevertem egy mély tálban.Egy másik tállal lefedtem. Másnap délelőtt, 17 óra múlva  hozzáadtam  25 dkg finomlisztet, 25 dkg réteslisztet, 1 tk sót, 1 ek olajat, és 2,5 dl langyos vizet. Én - ha van időm - szeretek kézzel dagasztani. Most volt időm.:) Dagasztás után a tálat újra letakartam egy másik tállal. 2 órát pihent a tészta. Ezután enyhén lisztezett pulton kézzel jól  kilapogattam a tésztát, majd  feltekertem, és hosszúkásra formáztam. Nagy jénai tálat sütőpapírral béleltem, abba ment a kenyérke.Lefedtem a tálat, és újabb 1,5 órát pihent a tészta. A sütőt 230 fokra melegítettem, a jénai tetejét belülről langyos vízzzel megspricceltem.
A kenyeret kb. 30 percig sütöttem, majd visszavettem a hőfokot 200-ra. 10 perc múlva levettem a tál tetejét és így sütöttem még 10 percig.

2 megjegyzés: