2011. február 26., szombat
Vajas kifli
Lánykámnak kedveskedtem reggelire sütött kiflivel. Igazán jó, amikor kora reggel frissen süldögélő péksütemény illata járja körbe a lakást. A tésztát kézzel hamar összegyúrtam, dagasztottam. Amíg kelt, addig végeztem szokásos szombati teendőimet, kényelmesen teázgattam, olvasgattam. Formázás után még pihent egy keveset a tészta, majd 20 perc múlva már ott volt ropogósan, illatosan a házi péksütemény.
30 dkg liszt /fele rétes, fele finom/
15 gr élesztő
2 kk só
220 gr joghurt
4,5 dkg vaj
kevés olvasztott vaj kenéshez
A lisztet átszitálom, közepébe mélyedést csinálok, belemorzsolom az élesztőt, rászórok egy csipet cukrot, 1 ek langyos vizet, mad befedem liszttel. Letakarva pihen 15 percet. Hozzáadom a joghurtot, a sót, és az olvasztott vajat. A tésztát jól kidolgozom, majd letakarva pihentetem 1 órát. Ezután 5 részre osztom, 100 gr körül van egy darab. Négyzet formára nyújtok egy adag tésztát, vékonyan megkenem még egy kevés olvasztott vajjal, majd az egyik csücsöktől szorosan elkezdem feltekerni, közben a szemben levő csücsök felé kicsit nyújtom még. A feltekert kifliket sütőpapírral bélelt tepsin addig pihentetem amíg a sütő 230 fokra melegszik. Gőzös sütőben 15-20 perc alatt megsülnek.
Feliratkozás:
Megjegyzések küldése (Atom)
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése