2010. január 29., péntek

Mákos csiga

Kakaós csiga- lánykáim nagy kedvence, diós csiga- hmmm ezt igazából szeretjük mindannyian.
A mai mákos csigával most a magam kedvében jártam, imádom a mákot és mindent, ami mákos.
Azért ízlett a többieknek is. Nagyon finom, foszlós, vajas kelttészta, rá vékonyan házi szilvalekvár, mehet rá a mák, feltekerni, szeletelni, sütni és még melegen megenni.Így is történt.

Mákos csiga

60 dkg liszt
2,5 dkg élesztő
2 kk cukor
4 ek langyos víz
2 tojás sárgája
8 dkg vaj
8 dkg cukor
2,5 dl tej


15 dkg darált mák
5 ek cukor
vaníliáscukor
1 dl tej
1 citrom reszelt héja
2 ek házi szilvalekvár


A lisztet mély tálba szórtam, közepén mélyedést csináltam. Belemorzsoltam az élesztőt, 2 kk cukrot, 4 ek langyos vizet tettem rá, és befedtem  liszttel.Fél óráig egy másik tállal letakarva pihentettem.
Ezután hozzáadtam 1 db tojás sárgáját, 8 dkg cukrot, 2,5 dl tejet, és elkezdtem kézzel összegyúrni.
Amikor már  kezdett összeállni a tészta, folyamatos dagasztás mellett hozzáöntöttem az olvasztott vajat.
Kézzel dagasztottam tovább, egészen addig, míg síma, ruganyos tésztát kaptam.Újra letakartam a tésztát egy másik tállal, és 2 órán át kelesztettem.
Közben elkészítettem a máktölteléket.1 dl tejben feloldottam a cukrot, hozzáadtam a mákot, a reszelt citromhéjat.
A tésztát kinyújtottam kb.45x35 cm méretre.Vékonyan megkentem szilvalekvárral, majd egyenletesen rákentem a máktölteléket.Szorosan feltekertem, 1,5 cm-es darabokat vágtam, vajjal kikent tepsire tettem.
A sütőt 190 C-ra melegítettem, a tekercseket a tepsin még 25 percig pihentettem.1 tojás sárgáját pici vízzel elkevertem, ezzel kentem meg a tetejüket.
20 perc alatt megsültek a mákos csigák.

 

  

 

2 megjegyzés: