2012. június 26., kedd

Rakott káposzta gombával



Káposzta minden formában nagyon nagy kedvencem. Az is igaz viszont, hogy ebben eléggé egyedül vagyok a családban, egy-két kevés kivételtől eltekintve. Ezt a rakott káposztát csak magamnak készítettem hús nélkül.


85 dkg fejeskáposzta
25 dkg gomba
7 dkg köles
2 kis fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
2 ek olivaolaj
2 tk pirospaprika
1 paradicsom
1 paprika
kb.420 gr tejföl




A káposztát csíkokra vágtam és kevés sóval  10 percig fedő alatt pároltam. A kölest kétszeres mennyiségű vízben 9 percig főztem lefedve mikrohullámú sütőben. A vöröshagymát olivaolajon aranybarnára  pirítottam. Hozzáadtam az apróra vágott fokhagymát, pirospaprikát, paradicsomot és a kockára vágott gombát.
Sóztam, és néhány perc alatt megpároltam/sütöttem, hogy jó szaftos maradjon. A végén adtam hozzá a kockára vágott paprikát. A megpárolt kölest hozzákevertem a gombaraguhoz. Tűzálló tálat vajjal kikentem, beletettem a lecsöpögtetett káposzta felét. Erre ment a gombás keverék, amit meglocsoltam alaposan tejföllel. Befedtem a maradék káposztával, amit szintén tejföllel megkentem.200 fokon 35 percig sütöttem.


2 megjegyzés:

  1. Nekem ugyan nem kenyerem a képoszta, de némely formáját szeretem. A rakott is ilyen. Ha nem írod, hogy no hús, ember meg nem mondaná. Persze cseles, mert a köles hasonlít a darált húsra ha jól átfűszerezik..mármint külsőleg.))

    VálaszTörlés
  2. És tényleg:) Igazad van, ránézésre valóban nem tűnik húsmentesnek. Szeretem egyébként a húsos változatot is:)

    VálaszTörlés