2012. december 4., kedd

Gyümölcskenyér falatok



Többféle recept szerint sütöttem már gyümölcskenyeret. Készült a közkedvelt csak tojásfehérjés változat. Szeretem azt a fajtát is, amikor a sárgája is belekerül.
A gyümölcs mennyisége, és fajtája is állandóan változik nálam. Ez mindig attól függ, hogy épp mi van kéznél, vagy mi van a kamra polcán. Eddig főként sütőformában készítettem. Advent első vasárnapjára   valami mást szerettem volna. A gyümölcs adott volt, mivel hónapok óta ázott mézes vodkában némi őszibarack, és eper.  Miután a mézes likőröket leszűrtem, ezeket a jó kis alkoholos gyümölcskéket felkockáztam. Most ők mentek a süteménybe. A forma is változott a korábbiakhoz képest.  Tepsiben sütöttem, kisebb téglatest alakúra vágtam fel, és így vontam be olvasztott csokival. Az alkoholos íz a jó félórás sütés után is igencsak megmaradt. Több gyümölcsöt is tettem bele, mint máskor, tehát valóban gyümölcskenyér lett:)) És akkor a recept.



7 tojás
7 dkg puha vaj
12 dkg barna nádcukor
1 tk vaníliás cukor /házi saját/
1 tk őrölt fahéj
1 citrom reszelt héja
15 dkg liszt, 1/2 kk szódabikarbónával keverve
5 dkg darált dió
10 dkg belga csokoládé lencse
30 dkg- előzőleg mézes vodkában áztatott- gyümölcs /eper, őszibarack apróra vágva/




 Csoki bevonathoz: 15 dkg ét, 15 dkg tejcsokoládé


A tojások sárgáját először a puha vajjal, majd a cukrok hozzáadásával habosra kevertem gépi habverővel. Ment bele a dió, a citromhéj,a fahéj, végül jó széles fakanállal belekevertem a lisztet, csokoládét, és a gyümölcsöket.  A tojások fehérjét pici sóval keményre vertem fel.  Igyekeztem lassan elkeverni a masszával, hogy lehetőleg ne törjön össze a tojáshab.  30x20 cm belső méretű tepsibe sütőpapírt tettem, és a masszát beleöntöttem.  170 fokra előmelegített sütőben 35 percig sütöttem.  Amikor a tészta kihűlt, felvágtam kisebb darabokra.  Gőz felett tej és étcsokoládét olvasztottam, amibe kb. 1 kk szőlőmagolajat kevertem.  A sütiket belemártogattam, majd tálcán hűlni hagytam.  Kis időre a hűtőbe is betettem.
 Az étcsokihoz tettem egy kevés tejszínt is, mert elég sűrű volt.  Így viszont szobahőmérsékleten megolvad, sérülékenyebb a bevonat. Ez a képen is látható, de így is szerettük:)
 Égett  az első adventi gyertya is:)



  

2012. november 30., péntek

Csicsóka lapcsánka



És újra itt a csicsóka. Van még bőven szerencsére. Egyszerű, és ízletes étel, amit most készítettem belőle. Imádom a lapcsánkát burgonyából is, van már  róla  beírás a blogban. Az a jó a csicsókás változatban, hogy ehető lelkiismeret- furdalás nélkül, mivel diétásabb, mint a krumplis változat. Az íze  viszont még talán finomabb.


Körülbelül 30-40 dkg csicsókát megtisztítottam. A sajtreszelőn lereszeltem,  jó sok fokhagymával együtt. Két kanál liszttel megszórtam, sóztam. Serpenyőben kevés olajat hevítettem. Két evőkanálnyit tettem bele a masszából, és kanállal  kilapítottam. Mindkét oldalát ropogósra sütöttem. Tejföl, és reszelt sajt  gazdagította, de nélkülük is remek:)




2012. november 11., vasárnap

Sült libamell



Számomra fontosak a hagyományok.  Ezért a mai nap - lévén Márton napja - a libáról szólt a konyhámban. A vendéglátó helyek is alaposan felkészültek   Lépten nyomon libaeseményekről olvashatunk, programokkal színesítve.Nyilván sokan megfordulnak ezeken a helyeken, s ha szerencséjük van, még jókat is esznek.
Én az itthoni libaprogramot választottam.Piacon vásároltam libamellet, lilakáposztát.  Készült még vajas-tejes burgonyapüré. Egy üveg idei rosé is bekerült a hűtőbe, hiszen a libát újborral illik leöblíteni.  Minden adott tehát a mai libaebédhez  itthon:)


1 db libamell - 78 dkg
6 gerezd fokhagyma

1 db lime leve

1 kg burgonya
1 ek só
15 dkg vaj
2,5 dl házi tej

80 dkg lila káposzta
4 ek szőlőmag olaj
1 ek só
2 ek sherry wcwt
3 ek cukor
1 kk őrölt kömény

A libamellet megsóztam. A húsba  fokhagyma darabokat tűzdeltem. A sütőt 220 fokra előmelegítettem. Sütőpapírral bélelt edénybe tettem a libahúst bőrével felfelé. 15 perc után kivettem, és megfordítottam, a húsos részt meglocsoltam egy lime levével. Így sütöttem tovább, de a hőfokot 120 fokra visszavettem. 1 óra 20 perc után ismét megfordítottam a húst, és bőrrel felfelé sütöttem még 1 óra 20 percig, a hőfokot 110 fokra állítva.
A burgonyát kockára vágtam. Annyi vízben amennyi ellepi, 1 ek só hozzáadásával puhára főztem. Leszűrtem a vizet. Hozzáadtam a vajat, és burgonyanyomóval összetörtem. A forró tejjel elkevertem.
A lila káposztát  4 evőkanál szőlőmag olajon elkezdtem párolni. Ment még bele 1 csapott ek só, 2 ek sherry ecet, 3 ek cukor, 1 kk őrölt kömény. Időnként megkeverve, takaréklángon 1 óra 10 alatt lefedve puhára pároltam.
A libamellet felszeleteltem, és a burgonyapürével, és párolt káposztával tálaltam. Jéghideg  2012- es szekszárdi Pinot Noir Rose bort ittunk mellé.


2012. november 10., szombat

Libatepertő




A holnapi Márton napi vacsoránk előkészítése, illetve annak mellékterméke- nem szép szóval  kifejezve -ez a kis tál libatepertő. Mert persze, hogy nem melléktermék, hanem mennyei eledel! Frissen kisütve, vékony karikára vágott apró vöröshagymával, friss kovászos kenyérrel remek uzsonna volt bizony ez mára. Libamájat szeretnék sütni Márton napján, ehhez pedig libazsírra van szükség. Ezért ma kisütöttem 1 kg bőrös libahájat. Aranyló zsír, és ropogós friss libatepertő a végeredmény. A zsír megmaradt, de a második percek alatt tűnt el:)))



A bőrös libahájat megtisztogattam, csipesszel kihúzogattam a még benne lévő néhány vastag tokot. Szerencsére nem volt benne sok, vásárláskor ezt igyekszem figyelni.  Éles késsel feldaraboltam kb. 3,5 x 3,5 cm-es darabokra.  Lábasba tettem, pici vizet öntöttem alá, és takaréklángon lefedve elkezdtem sütni.  10 percenként óvatosan átkevertem. 1 óra 10 perc eltelte után már szépen sercegtek a kis tepertő darabok,  a zsírnak sárga színe lett.  Beletettem egy tésztaszűrőt és néhány merőkanál zsírt kimertem.  Annyit hagytam, hogy  ússzanak a tepertők a zsírban.  Tovább sütöttem még 35 percig, néha megkevertem, és a lángot is nagyobbra vettem.  Szépen barnultak. Ekkor 2x1 teáskanálnyi vizet öntöttem rájuk, egy pillanatra a zsír erősen fortyogni kezdett, de aztán a víz  lassan elpárolgott.  A kész tepertőket szűrőkanállal kiszedtem, és lecsepegtettem. A zsírt is átszűrtem.


2012. november 8., csütörtök

Töltött dagadó




Méltatlanul elfeledett étel ez nálunk. Úgy alakult, hogy ritkán készítettem. Pedig emlékszem, gyerekkoromban gyakrabban került asztalra, főleg ünnepi alkalomra, vagy ha vendégek jöttek.
Ma is remek vendégváró egyébként, mert hidegen, melegen finom. Előre el lehet készíteni. Szépen tálalni, szeletelni hidegen lehet igazán. A töltelék is is sokféle, ahány ház annyi. Én készítettem már hússal, fokhagymás, pirospaprikás fűszerezéssel. A legkedveltebb azért a májas, tojásos, esetleg gombás.
A napokban gyönyörű kis darab dagadót találtam a hentesemnél. Ekkor jött az ihlet egy jó kis májas töltött dagadóra. Én csak a keskeny  részét szeretem. Most elég is volt ez a kicsi darab, kevesen vagyunk rá. Ha többet kellene csinálni, akkor is inkább több kisebb, keskeny husit vennék. Akkor jöjjön a recept.

2 fej vöröshagyma
25 dkg csirkemáj
2 gerezd fokhagyma
2 ek kacsazsír
1 tk só
1 tk majoranna
frissen őrölt bors
1 db zsemle tejben áztatva
3 db főtt tojás
2 db nyers tojás
60 dkg keskeny dagadó

20 dkg vékonyra szeletelt füstölt szalonna


A dagadót vékony élű éles késsel óvatosan felszúrtam, és még kézzel alaposan kitágítottam belülről.  Kívül belül megsóztam, zúzott fokhagymával megkentem.   A csirkemájat késsel elkapartam. A vöröshagymát apróra vágva aranysárgára pirítottam.   Hozzáadtam a reszelt fokhagymát, és a májat. Sóztam, borsoztam, majorannával megszórtam.  Kevergetve lepirítottam pár perc alatt. A zsemlét tejben megáztattam, tojásokat megfőztem.  A kihűlt  hagymás májat, a kifacsart áztatott zsemlét, az apróra vágott főtt tojást, 2 db nyers tojást, csipet sót összegyúrtam.  A dagadóba töltöttem ezt a masszát.   Hústűvel összetűztem.  Maradt ki bőven töltelék, még egy húsra elegendő lett volna.  Elővettem a hűtőből 20 dkg szeletelt füstölt szalonnát. Egymás mellé szépen sorban kiterítettem.   A májas tölteléket egyenletesen szétkentem, és  szorosan feltekertem, mint a beiglit.
A sütőt közben már előmelegítettem 220 fokra.  A töltött dagadót zsírral kikent tepsibe tettem, és ment a sütőbe. 10 perc után, a hőfokot 120 fokra állítottam, kevés vizet öntöttem a hús alá.  Lassan ezen a hőfokon sütöttem 4 órán át.  Két és fél óra után a szalonnás tekercset is mellé tettem a sütőbe.  Néhányszor a húsokat megfordítottam a tepsiben, és a szafttal meglocsoltam.  Amikor elkészült, hagymás burgonyával tálaltam.

2012. november 3., szombat

Csicsókát sütöttem



Úgy kezdődött, hogy kedves férjem többször visszautasította kertszomszéd  Erzsike által  ajándékozni kívánt csicsókát. Tette ezt azért, mert gyerekkorában tele volt vele a kertjük vége, nem lehetett kiirtani, és ő bizony finoman szólva nem szerette. Közben én olvasgattam ebben a témában, és bizony felkeltette az érdeklődésemet. Kisebb vita alakult ki közöttünk csicsóka ügyben, párom állította, hogy csicsókát látni sem akarja. Én pedig, de igen, sőt kóstolni is. Na jó a családi béke érdekében ejtettem a témát. Másnap az én  párom egy fél kosár csicsókával jött haza a kertünkből.
Igen, a szomszédasszony csicsókájával. Különösebben nem firtattam, hogy szánta rá magát eme lépésre, mindenesetre jólesett, és örültem nagyon. Na és akkor neki is álltam a csicsókának. Első lépésben mindenféleképpen sütni akartam. A chipset annyira nem szeretem, bár biztos azt is ki fogom próbálni. Most végül is kacsazsírban sütöttem vékonyra vágott karikákat.



A csicsókáról a kisebb gumókat levágtam, ezután burgonyahámozóval könnyedén megpucoltam. Közben nyersen megkóstoltam, és már így is nagyon ízletesnek találtam. Késsel kb. 2 mm vastag karikára vágtam.Serpenyőben 2 ek kacsazsírt hevítettem és beleraktam a csicsóka szeleteket. Amikor az alsó oldal kezdett sárgulni, villával egyenként megfordítottam, és így sütöttem tovább. Vigyázni kell nagyon, mert ha kicsit sötétebb,  akkor keserű lesz, elég gyorsan sül. Konyhai papírtörlőre szedtem őket, majd tálba téve megsóztam. Most magában fogyasztottam, de salátával, vagy valamiféle hússal is biztos remek. Nekem nagyon ízlett. Folytatás következik, mert van még csicsókám:)))


2012. október 25., csütörtök

Zsemlék




Zsemlét sütöttem. Egyszerű recept, kicsit hosszan készül, de a dagasztáson, formázáson  kívül nem sok dolog van vele. A belseje foszlós lett, héja vastag ropogós. Vajjal megkenve, paradicsommal mennyei eledel.


20 gr élesztő
1 púpos ek liszt
1 kk cukor
3 ek langyos víz


25 dkg liszt
20 gr olvasztott vaj
1 ek tejföl
1 dl langyos víz
2 kk só

Az élesztőt, 1 ek liszttel, 1 kk cukorral, 3 ek langyos vízzel elkevertem. Lefedve hagytam pihenni 2 órát.  A többi hozzávalóval elkeverve, a tésztát kézzel megdagasztottam. Ismét letakartam és kelesztettem 1 órát.
Ezután 5 db zsemlét formáztam.  Sütőpapírral bélelt tepsin pihentek még 20 percet.  Közben 230 fokra melegítettem a sütőt.  Gőzös sütőben 20 perc alatt megsültek.